Ilość porcji: 24
Czas przygotowania: 50 min.
Składniki:
5 jajek
2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru wanilinowego
1 szklanka oleju
1 szklanka wody
3 łyżki kakao
Przygotowanie:
- Jaja ucieramy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
- Dodajemy powoli mąkę.
- Następnie powoli wlewamy olej i cały czas miksując.
- Stopniowo dodajemy wodę, stale miksując.
- Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i jeszcze raz, na małych obrotach, przez krótką chwilę miksujemy
- Masę dzielimy na 2 równe części. Do jednej części wsypujemy kakao i dokładnie wymieszać
- Blachę smarujemy margaryną i obsypujemy mąką
- Na blachę, zaczynając od środka, wylewamy naprzemiennie obie masy - po jednej łyżce, jeżeli paski mają być cienkie, lub po dwie łyżki, jeżeli paski mając być nieco grubsze -
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 stopni. Piec przez około 50 minut, nie otwierając piekarnika podczas pieczenia.
- Upieczone ciasto od razu wyjąć z piekranika i wystudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz