czwartek, 13 lutego 2014

Zebra

Proste, szybkie eleganckie ciasto

Ilość porcji: 24
Czas przygotowania: 50 min.

Składniki:
5 jajek 
2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru wanilinowego 
1 szklanka oleju 
1 szklanka wody
3 łyżki kakao

Przygotowanie:
  1. Jaja ucieramy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
  2. Dodajemy powoli mąkę.
  3. Następnie powoli wlewamy olej i cały czas miksując.
  4. Stopniowo dodajemy wodę, stale miksując.
  5. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i jeszcze raz, na małych obrotach, przez krótką chwilę miksujemy
  6. Masę dzielimy na 2 równe części. Do jednej części wsypujemy  kakao i dokładnie wymieszać
  7. Blachę smarujemy  margaryną i obsypujemy mąką
  8. Na blachę, zaczynając od środka, wylewamy naprzemiennie obie masy - po jednej łyżce, jeżeli paski mają być cienkie, lub po dwie łyżki, jeżeli paski mając być nieco grubsze -
  9. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 stopni. Piec przez około 50 minut, nie otwierając piekarnika podczas pieczenia.
  10. Upieczone ciasto od razu wyjąć z piekranika i wystudzić.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz