Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 60-70 minut
Składniki:
0,5 kg mielonego z szynki
1 cały kalafior
3 pomidory
300g makaronu (mieszany brązowy z białym)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 przyprawa do mielonego
20dag sera żółtego
150 ml śmietanki
1 serek topiony
pietruszka
Przygotowanie:
1.Makaron i kalafior gotujemy al dente.
2.Mięso z cebulą, przyprawami
oraz czosnkiem podsmażamy.
3.Do garnka wlewamy 1/5 szklanki wody dodajemy śmietanę i serek - mieszamy do rozpuszczenia się serka, solimy dodajemy pietruszkę.
4. Do
naczynia żaroodpornego wlewamy oliwy. Na spód kładziemy makaron,
mielone, kalafior i pokrojone w plastry pomidory (bez skórki) posypujemy
serem. Następnie zaczynamy od początki, aż skończą się składniki.
Całość zalewamy sosem śmietanowym. Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 200 C) na
40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz