piątek, 7 lutego 2014

Zapiekanka z kalafiorem

Kolejny pomysł na zapiekankę tym razem w roli głównej KALAFIOR :)

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 60-70 minut

Składniki:

 
0,5 kg mielonego z szynki
1 cały kalafior
3 pomidory
300g makaronu (mieszany brązowy z białym)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 przyprawa do mielonego
20dag sera żółtego
150 ml śmietanki
1 serek topiony
 pietruszka
 Przygotowanie:
 1.Makaron i kalafior gotujemy al dente. 
 2.Mięso z cebulą, przyprawami oraz czosnkiem podsmażamy. 
 3.Do garnka wlewamy 1/5 szklanki wody dodajemy śmietanę i serek - mieszamy do rozpuszczenia się serka, solimy dodajemy pietruszkę. 
 4. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwy. Na spód kładziemy makaron, mielone, kalafior i pokrojone w plastry pomidory (bez skórki) posypujemy serem. Następnie zaczynamy od początki, aż skończą się składniki. Całość zalewamy sosem śmietanowym. Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 200 C) na  40 minut.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz