sobota, 8 lutego 2014

Chłopska grochówka na golonce

Najlepsza grochówa jaką jadłam w swoim życiu.  Mimo że jest dość kaloryczna, nie można sobie odmówić tej przyjemności. Gęsta, sycąca najlepsza w chłodne dni.

Ilość porcji <10
Czas przygotowania : 90 minut

Składniki:


2 szklanki połówek łuskanego grochu żółtego
1 średnia golonka ze skórą
20 dekagram boczku wędzonego
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
3 ziemniaki
2 duże cebule
liście laurowe
ziele angielskiego
sól i pieprzu do smaku

Przygotowanie:

1.Golonkę opłukać, włożyć do zimnej wody, zagotować, odlać wodę, ponownie zalać zimną wodą i ponownie zagotować.

2.Groch opłukać, dodać do golonki. Wrzucić przyprawy  (liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz). Całość gotować na małym ogniu przez około 50 minut.

3.Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dodać do zupy. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju i  wrzucić do zupy. 

4.Boczek pokroić w słupki, podsmażyć na patelni (najlepiej typu grill) i dodać do zupy.
Na koniec dodać ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Podgotować zupę przez około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Doprawić do maku : solą i pieprzem oraz majerankiem. Podawać i jeść gorącą :)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz