sobota, 15 lutego 2014

Jabłecznik z kokosową kruszonką

Przepyszna szarlotka z nutką egzotyki ;)


Ilość porcji: 24
Czas Przygotowania: 60 min

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
200 g masła
2 jaja
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Nadzienie:
6-8 jabłek
5 łyżek cukru
2 łyżki cynamonu
3 łyżki kaszki manny

Kruszonka:
1 kostka masła
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1, 5szklanki wiórków kokosowych

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki cista zagniatamy i wyrabiamy Z gotowego cista formujemy dużą kulę i na godzinę wkładamy do lodówki 

2. Jabłka obieramy i ścierami na łezki, mieszamy z cukrem i cynamonem 

3. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na prostokąt, układamy na blaszce

4. Ze składników podanych w przepisie ugniatamy kruszonkę

Na ciasto układamy jabłka i kruszonkę, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 40-50 min. w około 170












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz