Czas przygotowania: 60 min.
Ilość porcji: 2 duże talerze
Składniki:
3 szklanki mąki
3 dag masła ( 1,5 łyżki(
3 żółtka
1 jajko
niecały kieliszek spirytusu lub wódki
2 łyżki cukru pudru
15 dag śmietany kwaśnej
Przygotowanie:
1. Mąkę łączymy z masłem, żółtkami i jajkiem. Dodajmy cukier puder, śmietanę i na koniec spirytus.
2. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na prostokąty około 7-8cm * 3 cm, na środku robimy nacięcie i przekładamy przez nie jedną z końcówek.
3. W garnku przygotowujemy tłuszcz do smażenia - najlepiej smalec, ale może być olej.
4. Wrzucamy chrusty, po około minucie przewracamy je na druga stronę.
5. Gotowe chrusty wyciągamy na papier, aby ociekły z tłuszczu.
6. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz