piątek, 28 lutego 2014

Chrusty

No i coś na tłusty czwartek, ale nie tylko. Idealne chruściki to chrupiące na brzegu i miękkie wewnątrz. Jak je zrobić? Odpowiednio uformować cisto. Powinno być na środku nieco grubsze niż po brzegach. No i nie zapomnijmy o procentach ( nie zastępujmy wódki czy spirytusu octem!!!)

Czas przygotowania: 60 min.

Ilość porcji: 2 duże talerze

Składniki:

3 szklanki mąki
3 dag masła ( 1,5 łyżki(
3 żółtka
1 jajko
niecały kieliszek spirytusu lub wódki
2 łyżki cukru pudru
15 dag śmietany kwaśnej

Przygotowanie:

1. Mąkę łączymy z masłem, żółtkami i jajkiem. Dodajmy cukier puder, śmietanę i na koniec spirytus.

2. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na prostokąty około 7-8cm * 3 cm, na środku robimy nacięcie i przekładamy przez nie jedną z końcówek.

3. W garnku przygotowujemy tłuszcz do smażenia - najlepiej smalec, ale może być olej.

4. Wrzucamy chrusty, po około minucie przewracamy je na druga stronę.

5. Gotowe chrusty wyciągamy na papier, aby ociekły z tłuszczu.

6. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz