piątek, 28 lutego 2014

Gołąbki po cygańsku

Nowoczesne gołąbki, nie wymagają od nas zbyt wiele czasu. Już nie trzeba dokładnie zawijać mielonego w liść kapuchy i trzymać kciuki, aby nic nam się nie rozpadło. Zrobienie nowatorskich gołąbków zajmuję nie wiele czasu a ich smak jest taki jak tych idealnych robionych przez nasze babcie

Czas przygotowania: 90 min
Ilość porcji: około 15 sztuk

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego
1 mała główka kapusty włoskiej
2 cebule
1 jajko
1 szklanka kaszki manny
przyprawy: sól, pieprz, czosnek, 2 łyżki koncentratu
sos pomidorowy 750 ml


Przygotowanie:

1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko i mieszamy

2. Kapustę dokładnie płuczemy, bardzo drobno szatkujemy i wrzucamy do mięsa. Dokładnie mieszamy.

3. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników.

4. Dodajemy kaszkę mannę, przyprawy i całość dokładnie mieszamy.

5.  Formujemy klopsy, które następnie obtaczamy w mące i delikatnie obsmażamy z jednej i drugiej stronie
   
6. Klopsy przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem pomidorowym

7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180C)  na godzinę.

Podajemy z ziemniakami










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz