Nowoczesne gołąbki, nie wymagają od nas zbyt wiele czasu. Już nie trzeba dokładnie zawijać mielonego w liść kapuchy i trzymać kciuki, aby nic nam się nie rozpadło. Zrobienie nowatorskich gołąbków zajmuję nie wiele czasu a ich smak jest taki jak tych idealnych robionych przez nasze babcie
Czas przygotowania: 90 min
Ilość porcji: około 15 sztuk
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego
1 mała główka kapusty włoskiej
2 cebule
1 jajko
1 szklanka kaszki manny
przyprawy: sól, pieprz, czosnek, 2 łyżki koncentratu
sos pomidorowy 750 ml
Przygotowanie:
1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko i mieszamy
2. Kapustę dokładnie płuczemy, bardzo drobno szatkujemy i wrzucamy do mięsa. Dokładnie mieszamy.
3. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników.
4. Dodajemy kaszkę mannę, przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
5. Formujemy klopsy, które następnie obtaczamy w mące i delikatnie obsmażamy z jednej i drugiej stronie
6. Klopsy przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem pomidorowym
7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180C) na godzinę.
Podajemy z ziemniakami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz