piątek, 28 lutego 2014

Krem Rafaello

Pomysł na szybki deser na największych łasuchów. Pierwotnie miał to być zwykłym krem z białą czekoladą, ale w trakcie robienia zmieniłam zdanie i przygotowałam coś innego. Idealna propozycja dla prawdziwych sympatyków słodkości. Deser bardzo syty, zaspokoi najbardziej wymagających.

Przygotowanie: 60 min
Ilość porcji: 4

Składniki:

200 gr białej czekolady
2,5 gr masła
2 jajka
100gr wiórków kokosowych
250 ml kremówki

do przystrojenia: truskawki, kakao i według pomysł....

Przygotowanie:

1.150 g czekolady rozpuszczamy w wodnej kąpieli i studzimy.

2. Dodajemy masło rozpuszczone i wszystko energicznie mieszamy na masę

3. Do schłodzonej masy dodajemy żółtka.

4. Ubijamy schłodzoną kremówkę, dodajemy do masy i mieszamy łyżką drewnianą.

5. Następnie ubijamy białką i łączymy z kremem. Dodajemy wiórki, strata 2 paski 40 gram czekolady i mieszamy.

6. Całość wkładamy do lodówki na około godzinę, można dłużej.

7. Wierzch przystrajamy truskawkami, kakao, czekoladą.

8. Jedząc nie myślimy o kaloriach ;)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz