piątek, 14 lutego 2014

Ciasto krówka

Ilość porcji: 24
Czas przygotowania: ponad 60 min.


Składniki:
   Ciasto:
- na karmel: pół szklanki cukru +  pół szklanki wody
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:
- 500 ml zimnej śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 śmietan fixy

Polewa
- 1 puszka masy kajmakowej
+ migdały do posypania

Przygotowanie:

1. Na początku przygotowujemy karmel - na suchą patelnię wysypujemy pół szklanki cukru i podgrzewamy aż się rozpuści. Podczas rozpuszczania mieszamy od czasu do czasu, kiedy się rozpuści , dodajemy do niego pół szklanki wody i mieszamy. Odstawiamy karmel do wystudzenia.
2. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy do niej cukier,  żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie. Następnie dodajemy wystudzony karmel i ponownie delikatnie mieszamy, żeby ciasto nam nie opadło.
3.Ciasto przelewamy do wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką prostokątnej blaszki
4.Pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wyjęciu ciasta z piekarnia, studzimy je i przekrawamy na pół.
5. Przygotowujemy krem - śmietankę ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania dodając do niej cukier puder, cukier waniliowy i śmietan fixy. Pierwszy blat ciasta pokrywamy kremem śmietanowym i przykrywamy drugim blatem. Wierzch ciasta smarujemy masą kajmakową z puszki i obsypujemy migdałami
Ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. 
 





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz