czwartek, 13 lutego 2014

Babka majonezowa

Świetna babka!!! Zawsze się udaję, na przyjęciach robi furorę. Zachwyca swoją delikatnością i wilgotnością - którą zawdzięcza majonezowi
 
Ilość porcji: <12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki:
4 jaj
szklanka cukru
pół szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek migdałowy ( można dodać inne smaki: śmietankowy, waniliowy, karmelowy)
4 łyżki majonezu
 
Przygotowanie:
 
Oddzielamy białko od żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę następnie dodajemy żółtka, cukier i miksujemy. Łączymy mąki i proszek do pieczenia i całość dodajemy do powstałej masy. Na koniec dodajemy olejek oraz majonez. Przepis na małą foremkę, większą robimy z półtorej porcji. Babkę pieczemy około 40-50minut w 180 stopniach (bez termoobiegu).
 






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz