Świetna babka!!! Zawsze się udaję, na przyjęciach
robi furorę. Zachwyca swoją delikatnością i wilgotnością - którą
zawdzięcza majonezowi
Ilość porcji: <12
Czas przygotowania: 60 min.
Składniki:
4 jaj
szklanka cukru
pół szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek migdałowy ( można dodać inne smaki: śmietankowy, waniliowy, karmelowy)
4 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Oddzielamy białko od żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę
następnie dodajemy żółtka, cukier i miksujemy. Łączymy mąki i proszek do
pieczenia i całość dodajemy do powstałej masy. Na koniec dodajemy
olejek oraz majonez. Przepis na małą foremkę, większą robimy z półtorej
porcji. Babkę pieczemy około 40-50minut w 180 stopniach (bez
termoobiegu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz