piątek, 7 lutego 2014

Francuski warkocz ze szpinakiem

Prosty, szybki i smaczny a w dodatku efektowny. Idealny na spotkania rodzinne oraz kolację przy świecach.

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40-50 minut

Składniki:

Na farsz:
1 op. szpinaku mrożonego 450 g
1 op. sera fety (zawartość tłuszczu dowolna)
2 ząbki czosnku
1/4 kostki masła

1 op. ciasta francuskiego

Przygotowanie:


Szpinak rozmrażamy i przekładamy do garnka. Gotujemy dłuższą chwilę, aby woda odparowała. Dodajemy masło i rozgnieciony przez praskę czosnek. Całość gotujemy, mieszając co jakiś czas przez około 10 minut. Następnie wyłączamy i dodajemy ser feta.

Ciasto francuskie rozkładamy, nacinamy po bokach z jeden i drugiej strony - frendzelki. Na środek wykładamy przygotowany ciepły farsz. Całość zaplatamy jak warkocza. Wierzch smarujemy białkiem i wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika 180 C na około 20-25 minut.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz