Ilość porcji: 8
Czas przygotowania : 45 min
Składniki:
3 woreczki ryżu
4 nogi kurczaka
2 litry rosołu
1 cytryna
2 łyżki masła
2 żółtka
śmietana 12%
mąka,
sól, cukier, biały pieprz, kwasek cytrynowy.
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy rosół. ( można zrobić wywar z kostki)
2. Ryż gotujemy według instrukcji.
3. W garnku rozpuszczamy masło dosypujemy mąki i mieszamy przez około 2-3 minuty. Następnie dodajemy nabierkę rosołu, potem kolejną i tak aż przelejemy całość.
4. W szklance mieszamy śmietanę 200 ml z 2 żółtkami i cytryną. Dolewamy do potrawki. Gotujemy do wrzenia.
Następnie w razie potrzeby doprawiamy do smaku: solą, pieprzem białym, cukrem i kwaskiem.
W razie potrzeby można jeszcze zaciągnąć sos - mąką.
Do sosu dodajemy podzielonego kurczaka.
Ryż wykładamy na talerz polewamy sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz