Ten sernik ma wszystko co lubię: bezy, białą czekoladę i migdały.
Ilość porcji: 24
Czas przygotowania: ponad 60 min.
Składniki:
na spód
herbatniki (3 opakowania po 50g)
bezy koktajlowe 150-200g
Masa serowa:
1 kg serka homogenizowanego waniliowego
6 jaj
100g masła śmietankowego
1 szklanka cukru
1 łyżeczka olejku waniliowego
1 opakowanie żelatyny w proszku (na 2,5 litra wody)
1 szklanka mleka
Składniki na wierzch ciasta:
200ml śmietanki 30% lub 36%
1 opakowanie śnieżki
100g białej czekolady
100g płatków migdałowych
Przygotowanie:
1.Spód blaszki wykładamy herbatnikami, na nich układamy bezy
2. Masa serowa:
białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysto,
wciąż miksując dodajemy masło, olejek waniliowy i porcjami twaróg.
W osobnej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli -
odstawiamy. W rondelku zagotowujemy szklankę mleka, rozpuszczamy w nim
żelatynę i łączymy z masą serową energicznie miksując. Dodajemy białka i masę mieszamy (koniecznie robimy to już łyżką drewnianą aby białka nie opadły). Powstałą masę
serową natychmiast wylewamy na bezy, wstawiamy do lodówki i chłodzimy
minimum 3 godziny a najlepiej całą noc.
3.Kiedy masa stężeje
zabieramy się za wierzch serniczka. Kremówkę ze śnieżką ubijamy na
sztywno. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, jeszcze ciepłą
łączymy z ubitą kremówką i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy
połowę płatków migdałowych, wszystko delikatnie mieszamy łyżką i
wykładamy na serniczek. Wierzch posypujemy resztą płatków migdałowych
Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz