piątek, 14 lutego 2014

Sernik na zimno z bezami

Ten sernik ma wszystko co lubię: bezy, białą czekoladę i migdały.  

Ilość porcji: 24
Czas przygotowania: ponad 60 min.

Składniki:
na spód
herbatniki (3 opakowania po 50g)
bezy koktajlowe 150-200g

Masa serowa:
1 kg serka homogenizowanego waniliowego
6 jaj
100g masła śmietankowego
 1 szklanka cukru
1 łyżeczka olejku waniliowego
1 opakowanie żelatyny w proszku (na 2,5 litra wody)
1 szklanka mleka

Składniki na wierzch ciasta:
200ml śmietanki 30% lub 36%
1 opakowanie śnieżki
100g białej czekolady
100g płatków migdałowych

Przygotowanie:
1.Spód blaszki wykładamy herbatnikami, na nich układamy bezy
2. Masa serowa: białka oddzielamy od  żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysto, wciąż miksując dodajemy  masło, olejek waniliowy i porcjami twaróg. W osobnej misce  ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli - odstawiamy. W rondelku  zagotowujemy szklankę mleka, rozpuszczamy w nim żelatynę i łączymy z masą  serową energicznie miksując. Dodajemy białka i masę mieszamy  (koniecznie robimy to już łyżką drewnianą aby  białka nie opadły). Powstałą masę serową natychmiast wylewamy na bezy, wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 3 godziny a najlepiej całą noc.
3.Kiedy masa stężeje zabieramy się za wierzch  serniczka. Kremówkę ze śnieżką ubijamy na sztywno. W kąpieli wodnej  rozpuszczamy białą czekoladę, jeszcze ciepłą łączymy z ubitą kremówką i  dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy połowę płatków migdałowych,  wszystko delikatnie mieszamy łyżką i wykładamy na serniczek. Wierzch posypujemy resztą płatków migdałowych

Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz