Czas przygotowania : 1,5 godziny
Składniki:
300gr makaronu świderki
700gr mięsa mielonego
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
350gr pieczarek
400gr sera żółtego
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
1 mały ketchup pikantny
1 śmietanka 18%
1 szklanka mleka
5 łyżek masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sok z cytryny
Przygotowanie
1. Makaron gotujemy al dente
2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę i podsmażamy.
3. Do cebulki dodajemy mięso mielone, solimy pieprzymy, rozdzielamy drobno widelcem.
4. Pieczarki obieramy, szatkujemy na plasterki i podsmażamy na maśle soląc i pieprząc do smaku.
5. Przygotowujemy sos pomidorowy: 150ml śmietany, dodajemy mały koncentrat, mały ketchup, do smaku sól, pieprz, ewentualnie cukier
6. przygotowujemy sos beszamelowy: rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. następnie dodajemy mleko z sokiem z cytryny i przyprawy
7. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy tłuszczem, wrzucamy 1/3 makaronu na to 1/3 mięsa polewamy całym sosem beszamelowym i zasypujemy serem żółtym, następnie kolejna część makaronu, mięsa, 1/2 sosu pomidorowego, kolejno znów makaron, mięso, sos pomidorowy, ser żółty i pieczarki ser żółty.
Tak przygotowane jedzenie wkładamy do nagrzanego piekarnika na czas 30-40 min. ( 180C)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz