Pomysł zaczerpnięty z fixa :) Wersja domowa bez ulepszaczy
Ilość porcji: 6-8
Czas przygotowania: 60-70 minut
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
1 kg mięsa mielonego wieprzowego
2 duże cebule
40 dag sera żółtego
200 ml śmietanki 18%
200 ml wody
2 serki topione
przyprawa do ziemniaków
sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowanie:
1.Ziemniaki gotujemy, studzimy i kroimy w talarki.
2.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę i prużymy. Następnie dodajemy mięso mielone, sól i pieprz. Smażymy dzieląc mięso jak najdrobniej.
3.Sos: do osobnego garnka wlewamy wodę, śmietanę dodajemy połamany serek i mieszamy aż całość się rozpuści. Następnie dodajemy 2 łyżki przyprawy do ziemniaków i 1/2 łyżeczki papryki. Jeśli sos jest zbyt luźny zaciągamy delikatnie mąką.
4.Ser ścieramy na tarce.
5.Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy ziemniaki na nie mięso i ser. Składniki wykładamy, aż się skończą. Następnie wylewamy przygotowany sos. Naczynie bez przykrycia wkładamy do rozgrzanego piekarnika ( 200 C) na około 30-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz