Niedawno w Lidlu była promocja na mleczko kokosowe. Zakupiłam je i nie za bardzo wiedziałam co tu wykombinować przy jego użyciu. W końcu postanowiłam zmierzyć się z zupą azjatycką. Średnio przekonana zaczęłam działać. Efekt zaskoczył wszystkich, wizualnie może i nie zachwyca ale smakiem skrada najbardziej wybredne podniebienia.
Ilość porcji: 6
Czas przygotowanie : 30 minut
Składniki :
bulion warzywny 800 ml
mleczko kokosowe 300 ml
cukinia mała 1 szt
marchewka 2 szt
papryczka chilli 1 mała
pierś z kurczaka 1 podwójna
curry zielone 1/2 łyżeczki
szczypiorek1 pęczek
szalotka
czosnek 1 ząbek
imbir 1/2 łyżeczki
kurkuma 1/2 łyżeczki
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
sos rybny 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
masło 1 łyżka
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka opłukać, oczyścić i pokroić w drobną kostkę. W garnku
rozpuścić masło i podsmażyć mięso. Następnie dodać wyciśniętą przez praskę szalotkę, chilli oraz czosnek (można też bardzo drobno posiekać). Po 2-3 minutach minutach dodać pokrojoną w paski cukinię oraz marchewkę. Odczekać 2 minuty i dodać bulion warzywny, mleczko kokosowe, sos sojowy oraz pozostałe
przyprawy. Zupę doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 20
minut. Na sam koniec dodajemy szczypior i gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz