piątek, 7 lutego 2014

Tajska zupa z mleczkiem kokosowym i kurczakiem

Niedawno w Lidlu była promocja na mleczko kokosowe. Zakupiłam je i nie za bardzo wiedziałam co tu wykombinować przy jego użyciu. W końcu postanowiłam zmierzyć się z zupą azjatycką. Średnio przekonana zaczęłam działać. Efekt zaskoczył wszystkich, wizualnie może i nie zachwyca ale smakiem skrada najbardziej wybredne podniebienia.

Ilość porcji: 6
Czas przygotowanie : 30 minut

Składniki :

bulion warzywny 800 ml
mleczko kokosowe 300 ml
cukinia mała 1 szt
marchewka 2 szt
papryczka chilli 1 mała
pierś z kurczaka 1 podwójna
curry zielone 1/2 łyżeczki
szczypiorek1 pęczek
szalotka 
czosnek 1 ząbek
imbir  1/2 łyżeczki
kurkuma 1/2 łyżeczki
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
sos rybny 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
masło 1 łyżka

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka opłukać, oczyścić i pokroić w drobną kostkę. W garnku  rozpuścić masło i  podsmażyć mięso. Następnie dodać wyciśniętą przez praskę  szalotkę, chilli oraz czosnek (można też bardzo drobno posiekać). Po 2-3 minutach minutach dodać pokrojoną w paski cukinię oraz marchewkę. Odczekać 2 minuty i dodać bulion warzywny, mleczko kokosowe, sos  sojowy oraz pozostałe przyprawy. Zupę doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut. Na sam koniec dodajemy szczypior i gotowe :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz