Pierwsze podejście i od razu sukces. Przepyszny chlebek własnej roboty
Ilość porcji: 24
Czas przygotowania :
Składniki:
Zaczyn:
ok. 200 g zakwasu żytniego
szklanka ciepłej wody
200 g mąki żytniej.
Łączymy wszystkie składniki w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Chleb:
zaczyn
200 g mąki chlebowej 3 ziarna
200 g mąki żytniej
100 g mąki orkiszowej
1,5 łyżeczki soli
po 2 łyżki otrębów żytnich i orkiszowych
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki oleju lnianego
szklanka wody
Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto. Przekładamy je do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 250 C i wkładamy formę, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 200, a po kolejnych 10 min. do 180 stopni. Pieczemy około 50-60 minut, aż chleb ładnie się zarumieni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz