piątek, 7 lutego 2014

Domowy chleb razowy na zakwasie - Fit

 Pierwsze podejście i od razu sukces. Przepyszny chlebek własnej roboty

Ilość porcji: 24
Czas przygotowania :

Składniki:

Zaczyn:
  ok. 200 g zakwasu żytniego
  szklanka ciepłej wody
  200 g mąki żytniej.

Łączymy wszystkie składniki w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Chleb:
zaczyn
200 g mąki chlebowej 3 ziarna
200 g mąki żytniej
100 g mąki orkiszowej
 1,5 łyżeczki soli
 po 2 łyżki otrębów żytnich i orkiszowych
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki oleju lnianego
  szklanka wody

Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto. Przekładamy je do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 250 C i wkładamy formę, po 15 minutach  zmniejszamy temperaturę do 200, a po kolejnych 10 min. do 180 stopni. Pieczemy około 50-60 minut, aż chleb ładnie się zarumieni



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz