Według statystyk to jedna z potraw bez której Polacy nie wyobrażają sobie świat. Mój mąż nie wyobraża sobie bez nich tygodnia ;)
Składniki na 96 sztuk :)
Ciasto
kilogram mąki
jajko
szczypta soli
1/3 szklanki mleka
150 - 200 ml wody
Z całości ugniatamy ciasto.Odkładamy na około 30 minut, przykrywamy ściereczką.
Ciasto rozwałkowuję i okrągłą szklanką wycinam kółka.
Farsz:
- 1,5 kg kapusty kwaszonej
- 0,5 litra słoika grzybków suszonych
- sól, pieprz, magi, masło
- ziele angielskie i liść laurowy
Przygotowanie:
Grzyby
umyć, włożyć do garnka zalać ciepłą woda i zostawić najlepiej na całą
noc. Nazajutrz grzyby gotować w wodzie w której się moczyły, przez około
20 minut. Odcedzić zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Większe grzyby
pokroić na mniejsze kawałki.Kapustę opłukać, odcisnąć i posiekać,
włożyć do garnka i
zalać przecedzonym wywarem z grzybów. Gotować początkowo w odkrytym
garnku na większym ogniu, następnie już pod przykryciem na małym, aż do
miękkości przez około 60 minut. W razie potrzeby dodać trochę wody.
Marchewkę
obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do gotującej się
kapusty na 10 minut przed końcem jej gotowania.Obrać i posiekać cebulę w
drobną kosteczkę. Zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju.Na patelni
rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju, dodać mąkę i podgrzewać mieszając aż
zrobi się jasnobrązowa zasmażka.Cebulę,
zasmażkę i grzyby dodać do ugotowanej kapusty, wymieszać, zagotować.
Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
Całość gotować do miękkości. Następnie na rozgrzany tłuszcz przełożyć stopniowo kapustę i lekko ją zasmażyć
Ciasto rozwałkowujemy i szklanką od nutelli wycinamy kółka, które jeszcze rozwałkowujemy. Nakładam farsz i lepimy pierogi.
W dużym garnku zagotować 2 litry osolonej wody. Wlewamy około 2 łyżki olejku (zapobiega sklejaniu się pierogów). Do bulgoczącej wody
wkładamy pierogi. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy je jeszcze około 5-7 minut.
Pierogi podajemy z zasmażką .
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy oliwy i wrzucamy pokrojoną cebule, prużymy do miękkości.