wtorek, 14 stycznia 2014

Zupa cytrynowa

Szybciutka, smaczna, sycąca. Idealna na ciepłe i zimne dni.

Ilość porcji : 6
Czas przygotowania : 30 minut

2 litry wody
2 kostki rosołowe
2 duże cytryny
200 ml śmietanki
2 żółtka
2 woreczki ryżu białego
zacierka (100 ml wody i około 2-3 łyżki mąki)

Przyprawy:cukier, pieprz biały




W 3 litrowym garnku przygotowujemy wywar. W szklance mieszkamy śmietanę, z sokiem z 1,5 cytryny i 2 żółtkami. Mieszankę dodajemy do wywaru. Całość gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu. Zupę można zaciągnąć (ale nie trzeba). Można do smaku przyprawić cukrem i białym pieprzem. Podajemy z ryżem i przystrajamy cytrynką. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz