piątek, 17 stycznia 2014

Ciasto toffi

Rozkosz dla podniebienia

Ilość porcji: 24
Czas przygotowania : 3-4 h


Składniki:


Ciasto:
5 żółtek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny
2,5 szklanki mąki
2 łyżki proszku do pieczenia

Masa
1 szklanka cukru pudru
1 litr kremówki
4 łyżki żelatyny

Wierzch:
mleko skondensowane słodzone
płatki migdałowe







Przygotowanie:

1. Cukier utrzeć z żółtkami, margaryną, cukrem waniliowym. Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia. 2.Ciasto podzielić na 2 części, wyłożyć na blaszkę i piec każdą po 10 minut w 180 C.
3.Kremówkę ubić, w małej ilości ciepłego mleka rozpuścić żelatynę przestudzić i dodać do bitej śmietany. Masę wyłożyć na upieczony wcześniej spód i przykryć 2. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.
W tym czasie zamknięte mleko skondensowane gotować w garnku wody około 2 godziny. Przygotowaną masą toffi wysmarować wierzch i posypać płatkami. Można użyć gotowej masy toffie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz