środa, 15 stycznia 2014

Karkówka po cygańsku

Idealna na rodzinny obiad

Ilość porcji: 8
Czas przygotowywania : 2,5 h

Składniki:

1 kg karkówki
40 dag. pieczarek
2 czerwone papryki
3 duże cebule

Przyprawy : vegeta,

Zalewa:
1 szklanka wody
6 łyżek octu winnego
1/2 szklanki ketchupu pikantnego
1 koncentrat pomidorowy (200ml)
 6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki czosnku
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
do smaku: sól, pieprz









Przygotowanie:

Karkówkę kroimy na średniej grubości plastry. Delikatnie przyprawiamy vegetą, obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron. Karkówkę układamy na dno naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy na półksiężyce i układamy na karkówce, następnie dodajemy starte na grube oczka pieczarki. Na koniec układamy cienkie plasterki czerwonej papryki. Przygotowujemy zalewę, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Zalewamy nią mięso i warzywa. Naczynie zamykamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika (160C) na około dwie godziny. Podajemy z ziemniakami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz