Przepis zapożyczony od teściowej. Nie należy robić tego piernika na długo przed świętami bo nie ma siły która pozwoliłaby mu dotrwać do 24. Mój mąż pochłania blaszkę w oka mgnieniu,
Ilość porcji: 24
Czas przygotowywania: 1,5 h
Składniki:
3 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki miodu sztucznego
1/2 kostki margaryny
3 jajka
250 ml śmietany kwaśnej
1 przyprawa do piernika
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
orzechy włoskie
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka ciepłej wody
sok z cytryny (odrobina)
płatki migdałowe
Przygotowanie:
Do pojemnika wlewamy miód, cukier, margarynę ( wstawić na 20 sek. do mikrofali), jajka - miksujemy. Po woli dodajemy kolejne składniki nadal miksując. Na koniec wlewamy śmietanę oraz dodajemy orzechy - mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy na wyłożoną wcześniej blaszkę papierem ( blaszka standardowa - w prostokącie) i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 45-50 minut/ 180 C
Do szklanki wsypujemy cukier cukier puder, dodajemy wody i soku z cytryny - mieszamy. Gotowy piernik polewamy lukrem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz