czwartek, 16 stycznia 2014

Strogonow

Niedawno spróbowałam tej potrawy pierwszy raz i już wiem, że będzie częściej gościć w moim domu

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania 1,5 h

Składniki:

1 kg schabu
300 g pieczarek
2 cebule
2 czerwone papryki
3 ogórki kwaszone
łyżka mąki pszennej
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
szklanka bulionu wołowego (może być z kostki)
4 łyżki przecieru pomidorowego
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy
łyżeczka ostrej papryki
1/3 szklanki śmietany kremówki

łyżka soku z cytryny
sól, pieprz







Przygotowanie:
Cebulę obierz i posiekaj, pieczarki umyj, obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Cebulę z pieczarkami przesmaż na patelni na rozgrzanym maśle. Ogórki obierz i pokrój w słupki, z papryk usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w paski. Mięso umyj, osusz papierem kuchennym, pokrój w cienkie, podłużne plastry i obtocz w mące. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oliwy i obsmaż na niej mięso. Dodaj podsmażoną cebulę z pieczarkami. Dodaj pozostałe warzywa, dolej bulion i - ewentualnie - tyle wody, aby płyn lekko przykrywał mięso. Duś do miękkości. Do mięsa i warzyw dodaj musztardę, przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i papryką, cytryną. Zagotuj i duś na wolnym ogniu pod przykryciem.
Do śmietany dodaj kilka łyżek sosu z duszenia i wymieszaj, a następnie przelej całość do rondla.
Uwaga!!! Można dodać 150 ml białego wina. Podaję z ryżem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz