Ilość porcji: ponad 100 sztuk
Czas przygotowania: 2 h
Składniki:
0,5 litra prawdziwego miodu
1,5 szklanki cukru
kostkę miękkiego masła
2 jajka
3 łyżeczki sody
1/2 szklanki mleka
3 torebki przyprawy piernikowej
3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Miód, cukier i masło powoli podgrzewać, aż jednolitej masy, następnie studzimy mieszając aby wszystkie składniki się rozpuściły. Do misy wsypujemy mąkę, wbijamy jajka oraz wsypujemy przyprawę do piernika. Następnie dodajemy sodę rozpuszczona w mleku oraz miodową mieszankę. Wszystkie składniki starannie ze sobą mieszamy. Ciasto przekładamy do emaliowanego gara i umieszczamy w chłodnym miejscu na co najmniej 3 tygodnie. Po długiej przerwie przypominamy sobie o nim i zaczynamy działać. Rozwałkowujemy je na lekko oprószonej mąką stolnicy na około 5 mm. Wycinamy pożądane wzory i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 8-10 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu możemy je przystroić lukrem bądź według uznania. Ja w ogóle nie przystrajam bo wolimy takie. Gotowe pierniczki przekładamy do szczelnego pojemniku na 10-14 dni, aż zmiękną. RADA: Można przyspieszyć ten proces wkładając do pojemnika ćwiartki jabłka bądź polewamy je delikatnie wodą i wkładamy na około 30 sekund do mikrofali.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz