piątek, 17 stycznia 2014

Pierniczki dlugodojrzewające

 Przepyszne pierniczki. "Miękną" około 2 tygodni :)

Ilość porcji: ponad 100 sztuk
Czas przygotowania: 2 h

Składniki:
 
0,5 litra  prawdziwego miodu
1,5 szklanki cukru
kostkę miękkiego masła
2 jajka
3 łyżeczki sody
1/2 szklanki mleka
3 torebki przyprawy piernikowej 
3 łyżeczki cynamonu 
 
 




 Przygotowanie:

 Miód, cukier i masło powoli podgrzewać, aż jednolitej masy, następnie studzimy mieszając aby wszystkie składniki się rozpuściły. Do misy wsypujemy mąkę, wbijamy jajka oraz wsypujemy przyprawę do piernika. Następnie dodajemy sodę rozpuszczona w mleku oraz miodową mieszankę. Wszystkie składniki starannie ze sobą mieszamy.  Ciasto przekładamy do emaliowanego gara i umieszczamy w chłodnym miejscu na co najmniej 3 tygodnie. Po długiej przerwie przypominamy sobie o nim i zaczynamy działać.  Rozwałkowujemy je na lekko oprószonej mąką stolnicy na około 5 mm. Wycinamy pożądane wzory i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 8-10 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu możemy je przystroić lukrem bądź według uznania. Ja w ogóle nie przystrajam bo wolimy takie. Gotowe pierniczki przekładamy do szczelnego pojemniku na 10-14 dni, aż zmiękną. RADA: Można przyspieszyć ten proces  wkładając do pojemnika ćwiartki jabłka bądź polewamy je delikatnie wodą i wkładamy na około 30 sekund do mikrofali.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz