Ilość porcji : 5-6
Czas przygotowania: 20-30minut
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 op. mix sałat (sałata lodowa, włoska, masłowa)
1 marchewka
1/4 kalarepy
2 pomidory
3 ogórki kwaszone
1 op.kiełek rzodkiewki
2/3 op. serka fety
3 kromki ciemnego pieczywa
przyprawa kebab-gyros
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka oczyszczamy z nabłonka, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na wolnym ogniu wraz z przyprawą kebab-gyros. Studzimy. Do dużej miski wsypujemy mix sałat i kiełki rzodkiewki , dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, ogórka, starte na tarce na cienkie paski marchewkę i kalarepę. Wszystko mieszamy. Chleb kroimy na małe grzaneczki i prużymy na patelni przez około 2-3 minuty. Następnie dodajemy kurczaka, fetę. I jeszcze raz mieszamy. Sałatka nie wymaga osobnego przyprawiania ze względu na przyprawę oraz słony smak sera. Grzanki dodajemy na końcu. Należy pamiętać, że jeśli zamierzamy zostawić sałatkę na drugi dzień to grzanki najlepiej dodać na własnym talerzu. Dodane bezpośrednio do sałatki na drugi dzień zrobią się miękkie i niesmaczne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz