Jak dla mnie najsmaczniejsza potrawa wigilijna. Tak smaczna, że gości na stole nieco częściej niż raz do roku.
Ilość porcji: 8-10
Czas przygotowania : 1 h
Składniki:
3 litry wody
1 pęczek włoszczyzny
2 łby i 2 ogony ryby (karp - mogą być dzwonka)
duża garść rodzynek
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
4-5 łyżek cukier
1 łyżka masła
do smaku: sól, pieprz, kwasek cytrynowy
100 ml. śmietana
zacierka
Przygotowanie:
Włoszczyznę obieramy i wrzucamy do gotującej się wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Do pół miękkich warzyw dodajemy rybę i gotujemy około 20-30 minut. Po tym czasie wyciągamy rybę, oddzielamy od ości i wrzucamy do zupy. Wrzucamy rodzynki. Na patelnie masło wsypujemy cukier i dodajemy nabierkę wywaru. Następnie łączymy karmel z zupą. Przyprawiamy do smaku. Następnie wlewamy śmietany. Zupkę zaciągamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz