piątek, 17 stycznia 2014

Ryba po japońsku

Ryba po japońsku ma tyle samo wspólnego z Japonią, co ryba po grecku z Grecją. Na pewno obie łączy jedno: są bardzo popularne w Polsce i niezwykle smakowite. W te święta zrobiłam ją pierwszy raz. Jest przepyszna, delikatna, słodko-kwaśna zalewa i chrupiąca rybka. Pychota!!! Polecam nie tylko wielbicielom ryb.

Ilość porcji: powyżej 10
Czas przygotowania: 30-40 min.

Składniki:

1 kg. ryb (filet - morszczuk, mintaj)
2 duże czerwone papryki
3 duże cebule
5 ogórków kiszonych


Ciasto naleśnikowe:
1 jajko, 3 łyżki mąki, troszkę mleka, 1 łyżeczka "Vegety"

Zalewa:
2 szklanki wody,
2-3 łyżki cukru,
4 łyżki octu,
szczypta soli,
1/2 szklanki oleju,
1 mały przecier pomidorowy,
4 łyżeczki pikantnego ketchupu,
ziele angielskie,
liść laurowy,
pieprz mielony





Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto, rybę kroimy na kawałki obtaczamy w cieście i smażymy. Składniki zalewy wlewamy do gwarna i gotujemy około 20 minut. Paprykę i korniszony kroimy w paseczki, cebulę w krążki. Usmażoną rybę przekładamy na przemian warstwami warzyw. Na koniec całość polewamy zalewą. Podobnie jak ryba po grecku najlepiej smakuje co najmniej po nocy spędzonej w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz