Ilość porcji: powyżej 10
Czas przygotowania: 30-40 min.
Składniki:
1 kg. ryb (filet - morszczuk, mintaj)
2 duże czerwone papryki
3 duże cebule
5 ogórków kiszonych
Ciasto naleśnikowe:
1 jajko, 3 łyżki mąki, troszkę mleka, 1 łyżeczka "Vegety"
Zalewa:
2 szklanki wody,
2-3 łyżki cukru,
4 łyżki octu,
szczypta soli,
1/2 szklanki oleju,
1 mały przecier pomidorowy,
4 łyżeczki pikantnego ketchupu,
ziele angielskie,
liść laurowy,
pieprz mielony
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto, rybę kroimy na kawałki obtaczamy w cieście i smażymy. Składniki zalewy wlewamy do gwarna i gotujemy około 20 minut. Paprykę i korniszony kroimy w paseczki, cebulę w krążki. Usmażoną rybę przekładamy na przemian warstwami warzyw. Na koniec całość polewamy zalewą. Podobnie jak ryba po grecku najlepiej smakuje co najmniej po nocy spędzonej w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz