Jedna z głównych potraw wigilijnych. Nie może jej zabraknąć na żadnym polskim stole.
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 2 h
Składniki:
1,5 kg kapusty kwaszonej
0,5 litrowego słoika grzybów suszonych
4 ziela angielskie
3 listki laurowe
2 duże marchewki
2 cebule
5 łyżek oleju
2 łyżki mąki
do smaku: sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Grzyby umyć, włożyć do garnka zalać ciepłą woda i zostawić najlepiej na całą noc. Nazajutrz grzyby gotować w wodzie w której się moczyły, przez około
20 minut. Odcedzić zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Większe grzyby
pokroić na mniejsze kawałki.Kapustę opłukać, odcisnąć i posiekać, włożyć do garnka i
zalać przecedzonym wywarem z grzybów. Gotować początkowo w odkrytym
garnku na większym ogniu, następnie już pod przykryciem na małym, aż do
miękkości przez około 60 minut. W razie potrzeby dodać trochę wody. Marchewkę
obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do gotującej się
kapusty na 10 minut przed końcem jej gotowania.Obrać i posiekać cebulę w drobną kosteczkę. Zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju.Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju, dodać mąkę i podgrzewać mieszając aż zrobi się jasnobrązowa zasmażka.Cebulę,
zasmażkę i grzyby dodać do ugotowanej kapusty, wymieszać, zagotować.
Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz