czwartek, 16 stycznia 2014

Paszteciki z mięsem

Któż z nas nie lubi pasztecików? Można je przygotować na wiele sposobów. Z mięsem, z kapustą, warzywami. Idealne jako przystawka, przekąska dodatek do zup.

Ilość porcji: około 30
Czas przygotowania: 1,5 h

Składniki:

Ciasto:
300-350 g mąki pszennej
200 g margaryny
1 jajko
120 ml kwaśniej śmietany
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie: 
około 1/2 kg mięsa mielonego ( według uznania - drobiowe, wieprzowe)
2 cebule
sól
pieprz
vegeta
olej








Cebulę podsmażyć na patelnie, dodać mięso. Całość przyprawić solą, pieprzem i odrobiną vegety. Mięso należy pilnować aby powstała zbita masa. W razie potrzeby podlać woda. 

Mąkę zagnieść z jakiem, margaryną, jajkiem, śmietaną, solą na jednolita masę. Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Na jednym z dłuższych brzegów wyłożyć mięso i zawinąć w taki sposób, aby mięso znajdowało się w środku. Całość pokroić na paski około 2 cm. Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec w nagrzanym piekarniku (160C) przez około 35 min. Aby pasztecik był ładny zarumieniony, górę należy posmarować białkiem. 

Z pozostałego ciasta i farszu zrobić kolejne paszteciki i tak do wyczerpania składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz